img (1)
img

Tala Lafoai o Lafoa

Tala lafoa'i

 

O se vaega e lafoa'i ai lapisi (lea e ta'ua o le vaega lafoa'i otaota, lapisi lapisi, garburator etc.) o se masini, e masani ona fa'a eletise, fa'apipi'i i lalo o le fa'apa umukuka i le va o le alavai ma le mailei.O le vaega lafoa'i e ta'e lapisi mea'ai i ni vaega laiti—e masani lava e itiiti ifo i le 2 mm (0.079 in) le lautele-e ui atu i paipa.

fou1

Tala'aga

O le vaega e lafoai ai lapisi na fausia i le 1927 e John W. Hammes o se tusiata o galue i Racine, Wisconsin.Na ia talosaga mo se pateni i le 1933 na tuʻuina atu i le 1935. Faʻatūina lana kamupani tuʻu lana faʻatau i luga o le maketi i le 1940.Ua finauina le tagi a Hammes, e pei ona faalauiloa e le General Electric se vaega e lafoai ai lapisi i le 1935, ua taʻua o le Disposal.
I le tele o aai i le Iunaite Setete i le vaitau o le 1930 ma le 1940, sa i ai tulafono faatonutonu a le faiga o otaota vale a le malo e faasaina ai le tuu o otaota meaai ( lapisi) i totonu o le masini.Na faʻaalu e Ioane le tele o taumafaiga, ma sa matua manuia i le faʻamaonia o le tele o nofoaga e faʻaumatia nei faʻasaina.

fou1.1

O le tele o nofoaga i le Iunaite Setete na faʻasaina le faʻaaogaina o mea e lafoai.Mo le tele o tausaga, sa le tusa ai ma le tulafono i le Aai o Niu Ioka tagata lafoai lapisi ona o se faʻamataʻu mataʻutia o le faʻaleagaina o alavai a le taulaga.Ina ua maeʻa le 21-masina suʻesuʻega ma le NYC Department of Environmental Protection, na soloia le faʻasaina i le 1997 e le tulafono faʻalotoifale 1997/071, lea na teuteu ai le vaega 24-518.1, NYC Administrative Code.

fou1.2

I le 2008, na taumafai ai le aai o Raleigh, North Carolina e faʻasa le suia ma le faʻapipiʻiina o lapisi lapisi, lea na faʻalautele atu i taulaga i fafo o loʻo fefaʻasoaaʻi ai le suavai a le taulaga, ae na soloia le faʻasaina i le tasi masina mulimuli ane.

Vaitaimi I Amerika

I totonu o le Iunaite Setete, e tusa ma le 50% o fale sa i ai vaega lafoaʻi e pei o le 2009, faʻatusatusa i le na o le 6% i Peretania ma le 3% i Kanata.

I Suetena, o nisi o malo e faʻamalosia le faʻapipiʻiina o mea e lafoai ina ia faʻateleina ai le gaosiga o le biogas.

talafou-1-1

Mafuaaga

O lapisi o taumafa e amata mai i le 10% i le 20% o otaota o fale, ma o se vaega faʻafitauli o otaota a le taulaga, faʻatupuina faʻafitauli o le soifua maloloina lautele, tumama ma le siosiomaga i laasaga taʻitasi, amata mai le teuina i totonu ma sosoʻo ai ma le aoina o loli.O le susunuina i totonu o otaota-i-malosi fale, o le maualuga o le vai o meaʻai o meaʻai o lona uiga o lo latou faʻavevelaina ma le mu e faʻaalu ai le tele o le malosi nai lo le gaosia;tanumia i lapisi, otaota mea'ai e pala ma fa'atupuina le kasa methane, ose kasa oona e fesoasoani i suiga o le tau.

talafou-1-2

O le fa'avae i tua o le fa'aoga tatau o se fa'ameamea o le va'aia lelei o mea'ai e pei o le sua (e tusa ma le 70% vai, pei o otaota a tagata), ma fa'aoga atina'e o lo'o iai (ta'ele'ele'ele ma fale e fa'amama otaota) mo lana pulega.O laau fa'aonaponei o vai otaota e aoga tele i le fa'againa o mea fa'aola i mea fa'afuifu (e ta'ua o biosolids), fa'atasi ai ma nofoaga maualuluga e pu'eina ai le methane mo le gaosiga o le malosi.

talafou-1-3


Taimi meli: Tes-17-2022